PCW stelt schriftelijke vragen over nieuwe dienstregeling Arriva in Waddinxveen

Geschreven op: | Door: Chris van Harten

Arriva heeft met ingang van 10 december 2017 een nieuwe dienstregeling ingesteld. Volgens deze dienstregeling zal Buslijn 175 niet langer in Waddinxveen Noord rijden, maar starten van station Waddinxveen Centrum.

Visie PCW:
Efficiënt en betaalbaar openbaar vervoer is belangrijk. Bus 175 is voor scholieren en werkenden met bestemming Rotterdam belangrijk als relatief betaalbare en directe verbinding. Deze wijziging is door Arriva ingezet als gevolg van de opwaardering van R-Net. Reizigers uit Waddinxveen Noord moeten maar de trein nemen, zo is kennelijk de gedachte. Reizen met de trein is echter aanmerkelijk duurder. Ter vergelijking: een maandabonnement voor de trein Waddinxveen – Rotterdam kost ca. € 150 p/m, een maandabonnement voor de bus kost ca. € 50. Een enkele reis met de trein kost ca. € 4,80, een enkele reis met de bus kost ca. € 3,80. Natuurlijk kan een reiziger ook vanuit Waddinxveen Noord naar Centrum reizen. Een halte met de trein van Waddinxveen Noord naar Waddinxveen Centrum kost € 2,30 en is hiermee geen realistisch alternatief. Lopen of fietsen naar station Centrum is uiteraard mogelijk, maar geeft praktische bezwaren. Zo kost het de reiziger veel tijd en/of de kans op diefstal van de fiets. Bovendien is de bus voor velen juist het alternatief bij slecht weer; fietsen of lopen is dan niet aantrekkelijk. Al met al vinden wij deze wijziging van Buslijn 175 een ongewenste verschraling van het openbaar vervoer in Waddinxveen.

Vragen:
1. Ziet u mogelijkheden deze aanpassing van de dienstregeling te voorkomen c.q. ongedaan te maken? Bent u bereid hierover (op korte termijn) het gesprek aan te gaan met Arriva?
2. Ziet u ruimte om de kosten voor het gebruik van R-Net aan te passen, zodat de trein vanuit kostenoogpunt een redelijk alternatief is voor de bus? Bijvoorbeeld door het traject Waddinxveen-Centrum – Waddinxveen Noord v.v. ook beschikbaar te maken voor busreizigers (met in- en uitcheckpaal op Waddinxveen-Noord), of door busreizigers gratis op dit traject te laten reizen?

Chris van Harten
raadslid PCW

« Naar het overzicht

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen

Een groene en schone woonomgeving vinden veel mensen belangrijk. Groene bomen, bloeiende planten, een mooi grasveld: het bevordert het woongenoegen.
In de achterliggende tijd is er in onze gemeente veel aandacht besteed aan dit thema. Denk aan het Meldpunt Openbare Ruimte, de app BuitenBeter en het voorstel om dit jaar extra bomen te planten.

Ook u en jij kunnen meehelpen aan een schone en groene uitstraling. Dat kan door meedenken tijdens inloop- en informatieavonden waar bijvoorbeeld de herinrichting van een gebied of wijk besproken wordt. Of door afval te laten waar het hoort.

Een van de speerpunten van de PCW is een 'groen en goed onderhouden groen Waddinxveen'. 
Heeft u opmerkingen of suggesties over dit speerpunt? Hiervoor kun je terecht bij PCW-raadsleden Peter van den Berg, Chris van Harten of Erik Segers.

De andere negen speerpunten van de PCW kun je hier lezen.

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen
»