Een raadslid moet in de eerste plaats luisteren

Geschreven op: | Door: Erik Segers

“Zorg ervoor dat je als raadslid in de eerste plaats goed kunt luisteren. Vorm je eigen mening pas als laatst, niet vooraf.” Vrijdag 29 september was er in Waddinxveen een mini-congres over de ‘burgernabije’ overheid, en dit is een van de punten die mij is bijgebleven. 

Dit mini-congres werd georganiseerd naar aanleiding van de motie van de PCW uit november 2016. Daarin hebben we het college verzocht een themabijeenkomst te organiseren over “de veranderende rol, de verantwoordelijkheden en de grenzen van de raad en de inwoners bij een burgernabije overheid”.

Goed, compact en om veel om over na te denken

Een leerzame bijeenkomst met een introductie door dagvoorzitter Huri Sahin (van Prodemos) en de sprekers Bert Blase (Initiatiefnemer Code Oranje, waarnemend burgemeester Heerhugowaard), Harm van Dijk (G1000.NU) en Marije van den Berg (adviseur van Whiteboxing , stappen in de netwerkdemocratie). Afgesloten met een mooie ondertiteling door onze eigen burgemeester Bert Cremers.

De PCW is blij met deze invulling van de motie. Goed vormgegeven, goede sprekers, compact en veel om over na te denken. Een compliment voor de organisatoren. 

Samenspel-democratie

Een paar zaken die bij mij zijn blijven hangen:

  1. Participatieve democratie ondermijnt niet de relevantie van representatieve democratie, maar zorgt voor een interessant samenspel tussen onderwerp-specifieke belangenbehartigers en 'algemene' vertegenwoordigers. Samenspel-democratie.

  2. Raadsleden kunnen zelf meer doen om de inhoudelijk betrokkenen bij een onderwerp aan tafel te krijgen. Neem daarbij ook verantwoordelijkheid om te kijken of de verschillende belanghebbenden voldoende aanwezig zijn of vertegenwoordigd worden.

  3. Zorg dat je als raadslid in de eerste plaats goed kunt luisteren. Luister naar de inhoudelijk betrokkenen, kijk of alle belangen voldoende gehoord zijn en voeg als laatste (voor zover nog niet aan bod gekomen) eventueel wat algemeen belang toe (zoals vaak verwoord in allerlei beleid) . Vorm je eigen mening pas als laatst, niet vooraf.

  4. Vaak hoeven er niet veel regels te worden veranderd, het gaat primair om je eigen houding. “Ben je van de staat of ben je van de straat?” Andere werk- en vergadervormen en moderne technieken kunnen gewenst gedrag wel ondersteunen.

  5. De raad beslist uiteindelijk over het geld (de begroting). De wettelijke verplichtingen van de gekozen volksvertegenwoordiging in de besluitvorming veranderen niet.

Een mooi filmpje over de werking van de netwerk-democratie is te vinden op de website van Marije van den Berg: http://www.whiteboxing.nl/

Ideeën of suggesties?

Heeft u ook ideeën of suggesties voor verbeteringen van de werkwijze van de raad? Laat het ons weten!

Erik Segers
raadsdlid PCW

 

 

« Naar het overzicht

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen

Een groene en schone woonomgeving vinden veel mensen belangrijk. Groene bomen, bloeiende planten, een mooi grasveld: het bevordert het woongenoegen.
In de achterliggende tijd is er in onze gemeente veel aandacht besteed aan dit thema. Denk aan het Meldpunt Openbare Ruimte, de app BuitenBeter en het voorstel om dit jaar extra bomen te planten.

Ook u en jij kunnen meehelpen aan een schone en groene uitstraling. Dat kan door meedenken tijdens inloop- en informatieavonden waar bijvoorbeeld de herinrichting van een gebied of wijk besproken wordt. Of door afval te laten waar het hoort.

Een van de speerpunten van de PCW is een 'groen en goed onderhouden groen Waddinxveen'. 
Heeft u opmerkingen of suggesties over dit speerpunt? Hiervoor kun je terecht bij PCW-raadsleden Peter van den Berg, Chris van Harten of Erik Segers.

De andere negen speerpunten van de PCW kun je hier lezen.

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen
»