Ga toch fietsen!

Geschreven op: | Door: Kees de Jong

Vanaf de dag dat ik mijn rijbewijs had, was het bij mij met fietsen gedaan. Er was altijd een goede reden om de auto te nemen. Eieren bezorgen, het gaat misschien regenen, het is te ver weg... Voor iemand die liever niet fietst, is er altijd een smoesje of reden voorhanden om de auto te nemen.
Net een jaar getrouwd was er een fietstocht gepland en heb ik in allerijl een fiets gekocht om mee te kunnen gaan. Na die fietstocht heeft de fiets weer een heel rustig leven gehad in de schuur en is in laatste instantie door zoonlief als studentenfiets gebruikt in Rotterdam.


De voordelen van het fietsen

Mijn tweede nieuwe fiets die ik kocht was in mei 2010. Werken in het gemeentehuis is qua afstand prima te fietsen, dus een fiets met versnellingen gekocht. Die leidde de eerste jaren ook een rustig bestaan.
Vorig voorjaar kwam ook bij mij het besef tussen de oren dat fietsen goed en gezond is en ben ik gaan fietsen naar alles wat binnen een uur  te doen is. Best even wennen, kan ik u zeggen, want zeker in het begin was het hijgen en zweten. Maar nu is het prima te doen en geniet ik van de voordelen. Je ziet heel veel meer van je omgeving, je spreekt makkelijker iemand even en je parkeert naast de deur.


Wortelopdruk of getegeld pad

En het valt me op hoeveel meer rijplezier je hebt van een goed en vlak fietspad. Wanneer je rijdt op een ouder fietspad dat aan herbestrating toe is of een fietspad met wortelopdruk, is het niet altijd een onverdeeld genoegen. We hebben in Waddinxveen grond die wel eens wat wil zakken, dus alles strak en vlak houden zal niet helemaal lukken. Zeker bij een getegeld pad geeft dat best wel minder rijgenoegen. Voor stoepen geldt hetzelfde punt. Met de jaarlijkse tocht van het Platform gehandicapten is dat voldoende aangetoond, zowel met de scootermobiel als met de rolstoel. Hoewel ik nog geen rollator nodig heb zal dat hetzelfde verhaal zijn.
 

Fietspaden in asfalt

Een paar jaar geleden heb ik als wethouder voorgesteld om de fietspaden daar waar het kan standaard in asfalt uit te voeren. De gemeenteraad heeft dat overgenomen en asfalt is al een hele kwaliteitsverbetering voor het fietsen. Soms kan het niet of mag het niet in asfalt, omdat er kabels en leidingen onder liggen. Overal waar het echter wel kan, zie ik graag dat we voor de fiets- en voetpaden waar nog geen asfalt ligt, een kwaliteitsverbetering doorvoeren. Misschien een extra ploeg stratenmakers voor snel en herstellen en verbeteren van voet- en fietspaden?


Heeft u er ideeën over, laat het mij weten. Mijn mailadres is c.dejong@waddinxveen.nl.


Kees de Jong
wethouder van Waddinxveen

« Naar het overzicht

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen

Een groene en schone woonomgeving vinden veel mensen belangrijk. Groene bomen, bloeiende planten, een mooi grasveld: het bevordert het woongenoegen.
In de achterliggende tijd is er in onze gemeente veel aandacht besteed aan dit thema. Denk aan het Meldpunt Openbare Ruimte, de app BuitenBeter en het voorstel om dit jaar extra bomen te planten.

Ook u en jij kunnen meehelpen aan een schone en groene uitstraling. Dat kan door meedenken tijdens inloop- en informatieavonden waar bijvoorbeeld de herinrichting van een gebied of wijk besproken wordt. Of door afval te laten waar het hoort.

Een van de speerpunten van de PCW is een 'groen en goed onderhouden groen Waddinxveen'. 
Heeft u opmerkingen of suggesties over dit speerpunt? Hiervoor kun je terecht bij PCW-raadsleden Peter van den Berg, Chris van Harten of Erik Segers.

De andere negen speerpunten van de PCW kun je hier lezen.

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen
»