Wees open over (psychische) ziekten en aandoeningen

Geschreven op: | Door: Jannette Nieboer

Inwoners met een psychische aandoening,  mensen die de zorg mijden, zwerfjongeren en daklozen: die zijn er toch niet in Waddinxveen?

Ja, die zijn er wel. Door het verleggen van een aantal zorgtaken naar de gemeenten wordt langzamerhand steeds meer zichtbaar dat in élke gemeente, dus ook in Waddinxveen,  kwetsbare mensen wonen. We hebben ze vaak niet in beeld.  Hoe kan dat?
 

Veel voorzieningen zijn in Gouda

Ik denk dat er verschillende oorzaken zijn. In de eerste plaats zijn veel voorzieningen gevestigd in Gouda, onze centrumgemeente. Daar gaan veel cliënten dagelijks naar toe. In het verleden paste zo’n centrumfunctie goed in de zorgstructuur, maar daar denken we nu anders over. Rond 2020 wordt elke gemeente zelf verantwoordelijk voor voorzieningen voor kwetsbare mensen. Een goede ontwikkeling, want dat brengt voorzieningen dichterbij de inwoners.
 

Schaamte over psychische aandoeningen

Er is ook een andere oorzaak. Al verschillende keren heb ik gehoord dat er in Waddinxveen veel schaamte bestaat over psychische aandoeningen. Toen ik een keer mijn verbazing uitsprak over het lage bezoekersaantal van een bijeenkomst voor autisten en hun familie, gaf een betrokkene als verklaring dat veel Waddinxveners zich schamen hiervoor. Dat begrijp ik niet. Een ziekte of aandoening is toch niet iets om je voor te schamen?
 

Bijna niemand wil een organisatie voor psychisch kwetsbaren huisvesten

Helaas werd ook iets van die schaamte of gêne zichtbaar toen Het Bruisnest op zoek was naar een ruimte in Waddinxveen. Het Bruisnest, een plek voor mensen die zich willen ontwikkelen om weer mee te doen in de samenleving, liep er in Waddinxveen steeds tegenaan dat bijna niemand een organisatie voor psychisch kwetsbaren wil huisvesten. Jammer voor zo’n innovatieve en succesvolle organisatie en vooral jammer voor de mensen om wie het gaat.  Gelukkig laten de initiatiefnemers van het Bruisnest in Waddinxveen zich niet uit het veld slaan en lijkt de start nu echt in zicht.
 

Wees open over (psychische) ziekten

Ik  roep de Waddinxveners op om meer open te zijn over (psychische) ziekten en aandoeningen. Het kan iedereen overkomen en er zijn veel mogelijkheden voor behandeling en therapie. Schaamte of geslotenheid maakt krampachtig, openheid geeft ontspanning. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, bijvoorbeeld lotgenotencontact. En sta alsjeblieft open voor je naaste, buur of plaatsgenoot die ermee te kampen heeft.


Jannette Nieboer
wethouder

« Naar het overzicht

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen

Een groene en schone woonomgeving vinden veel mensen belangrijk. Groene bomen, bloeiende planten, een mooi grasveld: het bevordert het woongenoegen.
In de achterliggende tijd is er in onze gemeente veel aandacht besteed aan dit thema. Denk aan het Meldpunt Openbare Ruimte, de app BuitenBeter en het voorstel om dit jaar extra bomen te planten.

Ook u en jij kunnen meehelpen aan een schone en groene uitstraling. Dat kan door meedenken tijdens inloop- en informatieavonden waar bijvoorbeeld de herinrichting van een gebied of wijk besproken wordt. Of door afval te laten waar het hoort.

Een van de speerpunten van de PCW is een 'groen en goed onderhouden groen Waddinxveen'. 
Heeft u opmerkingen of suggesties over dit speerpunt? Hiervoor kun je terecht bij PCW-raadsleden Peter van den Berg, Chris van Harten of Erik Segers.

De andere negen speerpunten van de PCW kun je hier lezen.

Speerpunt 6 - We willen een schoon en goed onderhouden groen Waddinxveen
»