PCW stelt schriftelijke vragen over nieuwe dienstregeling Arriva in Waddinxveen

Geschreven op: | Door: Chris van Harten

Arriva heeft met ingang van 10 december 2017 een nieuwe dienstregeling ingesteld. Volgens deze dienstregeling zal Buslijn 175 niet langer in Waddinxveen Noord rijden, maar starten van station Waddinxveen Centrum.

Visie PCW:
Efficiënt en betaalbaar openbaar vervoer is belangrijk. Bus 175 is voor scholieren en werkenden met bestemming Rotterdam belangrijk als relatief betaalbare en directe verbinding. Deze wijziging is door Arriva ingezet als gevolg van de opwaardering van R-Net. Reizigers uit Waddinxveen Noord moeten maar de trein nemen, zo is kennelijk de gedachte. Reizen met de trein is echter aanmerkelijk duurder. Ter vergelijking: een maandabonnement voor de trein Waddinxveen – Rotterdam kost ca. € 150 p/m, een maandabonnement voor de bus kost ca. € 50. Een enkele reis met de trein kost ca. € 4,80, een enkele reis met de bus kost ca. € 3,80. Natuurlijk kan een reiziger ook vanuit Waddinxveen Noord naar Centrum reizen. Een halte met de trein van Waddinxveen Noord naar Waddinxveen Centrum kost € 2,30 en is hiermee geen realistisch alternatief. Lopen of fietsen naar station Centrum is uiteraard mogelijk, maar geeft praktische bezwaren. Zo kost het de reiziger veel tijd en/of de kans op diefstal van de fiets. Bovendien is de bus voor velen juist het alternatief bij slecht weer; fietsen of lopen is dan niet aantrekkelijk. Al met al vinden wij deze wijziging van Buslijn 175 een ongewenste verschraling van het openbaar vervoer in Waddinxveen.

Vragen:
1. Ziet u mogelijkheden deze aanpassing van de dienstregeling te voorkomen c.q. ongedaan te maken? Bent u bereid hierover (op korte termijn) het gesprek aan te gaan met Arriva?
2. Ziet u ruimte om de kosten voor het gebruik van R-Net aan te passen, zodat de trein vanuit kostenoogpunt een redelijk alternatief is voor de bus? Bijvoorbeeld door het traject Waddinxveen-Centrum – Waddinxveen Noord v.v. ook beschikbaar te maken voor busreizigers (met in- en uitcheckpaal op Waddinxveen-Noord), of door busreizigers gratis op dit traject te laten reizen?

Chris van Harten
raadslid PCW

« Naar het overzicht

@KiesPCW

Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.

De PCW heeft voor de periode 2018-2022 de volgende vijf hartspunten opgesteld:

  • PCW kiest voor rust op zondag. – Hart voor onze rustdag. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil dat iedereen zorg en ondersteuning krijgt die dat nodig heeft. Hart voor onze naasten. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil een veilig Waddinxveen. – Hart voor veiligheid. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil investeren in een dorp vol groene parels. Hart voor groen. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW steunt het behoud van winkels in elke buurt. Hart voor buurtwinkels. Hart voor Waddinxveen.
Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.
»