Blog Eenzaamheid

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

Week tegen de eenzaamheid: Hart voor de eenzame medemens

Dertig procent van de Nederlanders geeft aan zich eenzaam te voelen. Dat is best een hoog percentage vind ik. Bij eenzaamheid dacht ik vroeger vaak aan de ouderen. De bejaarde mensen, zoals mijn oma, die alleen in een huis wonen of in een bejaardentehuis. Mijn oma was zeker eenzaam. Ze miste mijn opa en vond het alleen zijn maar niks. Ze wilde dat er veel meer mensen langskwamen en de familie kwam veel te weinig, ook al kwamen we er paar keer per week. Je zal maar alleen zitten en weinig meer kunnen….moeilijk.

Niet alleen ouderen zijn eenzaam. Kinderen kunnen zich al eenzaam voelen. Ze kunnen veel vriendjes hebben, maar toch het idee hebben alleen te zijn en nergens gemist te worden als ze er niet zijn. In de Nederlandse samenleving voelt 3 op de 10 zich eenzaam. Dat betekent dat iedereen wel mensen zou moeten kennen die eenzaam zijn. Met eenzaamheid lopen de meeste mensen niet te koop.

Van 1 tot en met 8 oktober is de week tegen de eenzaamheid. Ontmoeting en verbinding staan centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. In Waddinxveen zijn er ook veel activiteiten in deze week: in gesprek met, pannenkoeken eten, high tea, ontmoet het levende boek, samen aan het avonddiner, avondje uit met het polderkoor, hutspot eten, welkom bij de ontmoetingsgroep, soep met spelletjes, schuif aan de buurttafel, bijeenkomst brandveiligheid en de koffiemiddag Praatmaatjes. Fantastisch dat er 14 activiteiten zijn voor jong en oud in deze week tegen de eenzaamheid. Mooi dat Palet Welzijn dit heeft gebundeld in een flyer. Hopelijk komen er veel mensen naar deze activiteiten.

Na de week tegen de eenzaamheid blijven een deel van deze activiteiten gewoon doorgaan. Bij het Bruisnest kun je op maandag en woensdag terecht voor een avonddiner om met elkaar gezellig te eten. Op facebook kun je van tevoren zien wat er gekookt gaat worden. De buurttafel in Zonnig Zuid is er elke eerste maandag van de maand. In het Anne Frank Centrum en in Souburgh is regelmatig van alles te doen. Mooi dat dit (en al het andere dat ik nu vergeet) er is. Maar laten we ook allemaal zelf proberen om te kijken naar de ander. We kennen allemaal wel een buurman/buurvrouw, vriendin, familielid of kennis die alleen is of zich misschien wel alleen voelt in alle drukte. Laten we onze ogen ervoor open houden en open staan voor contact. Even een praatje, even een kopje koffie, iemand uitnodigen voor de maaltijd bij jou thuis of gewoon even naast iemand zitten of lopen kan al helpen. Laten we oog hebben voor de eenzame medemens van jong tot oud.

Sylvia van de Krol-den Ouden

Fractievertegenwoordiger PCW                                                                     

« Naar het overzicht

@KiesPCW

Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.

De PCW heeft voor de periode 2018-2022 de volgende vijf hartspunten opgesteld:

  • PCW kiest voor rust op zondag. – Hart voor onze rustdag. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil dat iedereen zorg en ondersteuning krijgt die dat nodig heeft. Hart voor onze naasten. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil een veilig Waddinxveen. – Hart voor veiligheid. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil investeren in een dorp vol groene parels. Hart voor groen. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW steunt het behoud van winkels in elke buurt. Hart voor buurtwinkels. Hart voor Waddinxveen.
Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.
»