Ga toch fietsen!

Geschreven op: | Door: Kees de Jong

Vanaf de dag dat ik mijn rijbewijs had, was het bij mij met fietsen gedaan. Er was altijd een goede reden om de auto te nemen. Eieren bezorgen, het gaat misschien regenen, het is te ver weg... Voor iemand die liever niet fietst, is er altijd een smoesje of reden voorhanden om de auto te nemen.
Net een jaar getrouwd was er een fietstocht gepland en heb ik in allerijl een fiets gekocht om mee te kunnen gaan. Na die fietstocht heeft de fiets weer een heel rustig leven gehad in de schuur en is in laatste instantie door zoonlief als studentenfiets gebruikt in Rotterdam.


De voordelen van het fietsen

Mijn tweede nieuwe fiets die ik kocht was in mei 2010. Werken in het gemeentehuis is qua afstand prima te fietsen, dus een fiets met versnellingen gekocht. Die leidde de eerste jaren ook een rustig bestaan.
Vorig voorjaar kwam ook bij mij het besef tussen de oren dat fietsen goed en gezond is en ben ik gaan fietsen naar alles wat binnen een uur  te doen is. Best even wennen, kan ik u zeggen, want zeker in het begin was het hijgen en zweten. Maar nu is het prima te doen en geniet ik van de voordelen. Je ziet heel veel meer van je omgeving, je spreekt makkelijker iemand even en je parkeert naast de deur.


Wortelopdruk of getegeld pad

En het valt me op hoeveel meer rijplezier je hebt van een goed en vlak fietspad. Wanneer je rijdt op een ouder fietspad dat aan herbestrating toe is of een fietspad met wortelopdruk, is het niet altijd een onverdeeld genoegen. We hebben in Waddinxveen grond die wel eens wat wil zakken, dus alles strak en vlak houden zal niet helemaal lukken. Zeker bij een getegeld pad geeft dat best wel minder rijgenoegen. Voor stoepen geldt hetzelfde punt. Met de jaarlijkse tocht van het Platform gehandicapten is dat voldoende aangetoond, zowel met de scootermobiel als met de rolstoel. Hoewel ik nog geen rollator nodig heb zal dat hetzelfde verhaal zijn.
 

Fietspaden in asfalt

Een paar jaar geleden heb ik als wethouder voorgesteld om de fietspaden daar waar het kan standaard in asfalt uit te voeren. De gemeenteraad heeft dat overgenomen en asfalt is al een hele kwaliteitsverbetering voor het fietsen. Soms kan het niet of mag het niet in asfalt, omdat er kabels en leidingen onder liggen. Overal waar het echter wel kan, zie ik graag dat we voor de fiets- en voetpaden waar nog geen asfalt ligt, een kwaliteitsverbetering doorvoeren. Misschien een extra ploeg stratenmakers voor snel en herstellen en verbeteren van voet- en fietspaden?


Heeft u er ideeën over, laat het mij weten. Mijn mailadres is c.dejong@waddinxveen.nl.


Kees de Jong
wethouder van Waddinxveen

« Naar het overzicht

@KiesPCW

Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.

De PCW heeft voor de periode 2018-2022 de volgende vijf hartspunten opgesteld:

  • PCW kiest voor rust op zondag. – Hart voor onze rustdag. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil dat iedereen zorg en ondersteuning krijgt die dat nodig heeft. Hart voor onze naasten. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil een veilig Waddinxveen. – Hart voor veiligheid. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW wil investeren in een dorp vol groene parels. Hart voor groen. Hart voor Waddinxveen.
  • PCW steunt het behoud van winkels in elke buurt. Hart voor buurtwinkels. Hart voor Waddinxveen.
Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.
»