LEA

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol

Hart voor peuters, kinderen en tieners

Bij het lezen van het raadsvoorstel ‘de LEA’, de eerste Lokale Educatieve Agenda, gingen mijn gedachten terug naar de mooie tijd als peuterleidster op Lotje. In die tijd volgde ik een VVE training: Vroege en Voorschoolse Educatie. Daar maakte ik voor het eerst kennis met wiskunde voor peuters. In de bouwhoek was met grote blokken een hoge toren gebouwd. Kun jij achter/voor/naast de toren staan? Is deze toren groter of kleiner dan de stoel? Fantastisch om zo bezig te zijn met peuters. Dat was een feestje voor mij, maar ook voor de peuters zelf. Want wat zijn ze leergierig. Eigenlijk doe je dat als leidster/ouder ook wel vanzelf, gewoon lekker met ze bezig zijn en dingen benoemen en al doende leer je van alles aan. Niet alle peuters pakken dit zo spelenderwijs op. Er zijn peuters met achterstanden op taalgebied, motorisch gebied, algehele achterstand in de ontwikkeling. Deze peuters worden gezien door het consultatiebureau en ontvangen een VVE-indicatie, waarmee ze extra ondersteuning krijgen.

In Waddinxveen  werkt de gemeente samen met de bibliotheek De Groene Venen. In het project ‘De VoorleesExpress’ komt een vrijwilliger 20 weken lang thuis bij een gezin voorlezen. Het zou fantastisch zijn als elk kind gewoon thuis minimaal 20 minuten per dag zou worden voorgelezen.

In deze LEA staat dat er afspraken worden gemaakt tussen kinderopvangorganisaties, bassischolen en voortgezette scholen, waarmee een warme overdracht van zorgleerlingen gewaarborgd wordt. Hoe fijn is het dat er gewoon 1 op 1 contact is tussen een peuterleidster en groepsleerkracht of intern begeleider van de basisschool. Dan zal het wennen makkelijker gaan en hoeft niet telkens opnieuw het wiel te worden uitgevonden.

Ongeveer 400 kinderen groeien in ons dorp in armoede op volgens de LEA. Voor deze kinderen en gezinnen is het belangrijk dat er goede samenwerking is tussen onderwijs, organisaties, professionals en gemeente om zoveel mogelijk kinderen te ondersteunen. Ook deze kinderen moeten gewoon mee op schoolreis of schoolkamp en zij hebben ook een tablet of laptop nodig op het voortgezet onderwijs. Zij horen erbij en armoede mag dan totaal geen belemmering zijn.

Bij het lezen van dit raadsvoorstel dacht ik ook even terug aan de ochtend in de campagnetijd dat ik samen met Hans van Mourik potjes narcissen rondbracht bij de peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties in Waddinxveen en taarten bij de basisscholen. We bedankten ze voor het feit dat ze hart voor kinderen hebben! Dat is zichtbaar in deze LEA. Met elkaar willen ze intensiever gaan samenwerken samen met de gemeente Waddinxveen. Samen hebben ze hart voor peuters, kinderen en tieners.  

Sylvia van de Krol-den Ouden

« Naar het overzicht

@KiesPCW
 • PCW
  Vandaag zijn we als gemeenteraad op werkbezoek geweest in Weids Bloemendaal. Het mooie veenweide gebeid aan de oost… https://t.co/xc5sAOxTUu
  18-09-2020
 • PCW
  'Er komt geen coalitie. De raad is aan zet en kiest het beste college. Het nieuwe college komt met raadsvoorstellen… https://t.co/3O7Qc4RiXR
  15-09-2020
 • PCW
  RT @CorneVerduijn: Dhr Herman Timmermans is (op voordracht van de PCW) aangewezen als informateur voor het vormen van een nieuw college van…
  14-09-2020
 • PCW
  RT @CorneVerduijn: Voorstel van PCW aangenomen om een informateur aan te stellen om een nieuw ‘goed samenwerkend college’ te vormen.
  14-09-2020
 • PCW
  De Waddinxveense cultuurprijs (@WadCultureel) is uitgereikt aan fotograaf Ton Bennemeer. De aanmoedigingsprijs ging… https://t.co/7PGfsP2HUS
  12-09-2020

Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.

De PCW heeft voor de periode 2018-2022 de volgende vijf hartspunten opgesteld:

 • PCW kiest voor rust op zondag. – Hart voor onze rustdag. Hart voor Waddinxveen.
 • PCW wil dat iedereen zorg en ondersteuning krijgt die dat nodig heeft. Hart voor onze naasten. Hart voor Waddinxveen.
 • PCW wil een veilig Waddinxveen. – Hart voor veiligheid. Hart voor Waddinxveen.
 • PCW wil investeren in een dorp vol groene parels. Hart voor groen. Hart voor Waddinxveen.
 • PCW steunt het behoud van winkels in elke buurt. Hart voor buurtwinkels. Hart voor Waddinxveen.
Kies PCW voor een veilig, groen, zorgzaam en zelfstandig Waddinxveen. Hart voor elkaar. Hart voor Waddinxveen.
»