Even voorstellen: Lambert den Dekker – fractievoorzitter

Geschreven op:

Sinds afgelopen september is Lambert den Dekker (50) de fractievoorzitter van de PCW. Hij nam het stokje over van Jannes Berghout. Wat is zijn uitdaging? “Ik houd van samenwerken en probeer zoveel mogelijk verbindend te werken. Dat doe ik uiteraard in de eigen fractie. Maar ook daarbuiten in de coalitie en natuurlijk ook met de andere fracties.
Daarnaast is het voor mij persoonlijk een uitdaging om ontspannend en relativerend mijn werk te doen. Ik houd graag alles zelf onder controle maar moet leren om ook zaken op een ontspannen manier los te laten. In het vertrouwen dat God zorgt.”

Zijn hele leven woont Lambert al in Waddinxveen. Zijn mooiste plekje is de Kleikade. Het is een nostalgische plek maar ook gewoon een mooie plek, langs de rand van Waddinxveen; met prachtig uitzicht over de polder. “De lagere school die ik bezocht stond tussen de Onderweg en de Kleikade. In de winter kon je al bij een klein beetje vorst het ijs op van de sloot langs de Kleikade.”
Sinds hij getrouwd is met Monica woont hij aan de Onderweg; op de plek waar vroeger die lagere school stond.

Lambert is altijd breed maatschappelijk geïnteresseerd en georiënteerd geweest. Dagelijks leest hij zowel het Algemeen Dagblad als het Reformatorisch Dagblad. “Dat doe ik al heel lang. Niet digitaal, maar gewoon op papier; breeduit op tafel.” Als tussendoortje maakt hij graag een of meerdere puzzeltjes uit die kranten. Vooral de logische puzzels als de binaire puzzel en de tectonic zijn favoriet. Politieke interesse zat er ook al vroeg in bij Lambert. Op zijn 16e zat hij in het bestuur van de studievereniging van SGP die je toen in Waddinxveen had. In 2010 is hij duo-raadslid geworden namens de PCW en de laatste 8 jaar is hij actief als raadslid.

De afgelopen jaren heeft Lambert zich vooral beziggehouden met het dossier Energietransitie. Vanwege zijn baan als adviseur bij een adviesbureau, dat zich bezighoudt met vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie in de gebouwde omgeving, weet Lambert genoeg over dit onderwerp. “Ik vind het leuk om die (technische) kennis ook in de politiek in te zetten. Daarnaast is het mooi om te zien dat duurzaamheid vanaf 2010 ook echt een maatschappelijk thema is geworden.” Maar daarnaast zijn volgens Lambert ook persoonlijke principes belangrijk als het gaat om zorg voor de schepping. “Wij leven op veel te grote voet maar de verandering is moeilijk. Ook in mijn persoonlijk leven. Het kost ‘offers’, zoals minder vlees eten, korter douchen of de auto laten staan en gewoon vaker op de fiets naar mijn werk in Gouda. Maar juist met dergelijke kleine dingen is voor ons als maatschappij nog een wereld te winnen.”

Wat was afgelopen jaar een hoogtepunt voor de PCW? “Het mooiste was natuurlijk de uitslag van de afgelopen verkiezingen. Zeven zetels hadden we echt niet verwacht!” Nu mag Lambert dus leiding geven aan deze grote fractie. Daar ligt zijn primaire taak. In zijn eerste algemene beschouwingen als woordvoerder noemde Lambert het beeld van de pelgrim. Waddinxveen is een plek waar allerlei mensen met allerlei levensreizen elkaar tegenkomen en met elkaar samenleven. Ook Lambert heeft zijn eigen levensreis. “Je bent allemaal op reis. En die reis is niet altijd voorspelbaar. Dat vind ik wel een uitdaging. Ik wil graag dingen voorspellen en plannen. Maar niet alles is voorspelbaar. Hoe kan je daar aan overgeven? Het belangrijkste is om op Gods leiding te vertrouwen.”

Wat is komende tijd belangrijk voor Waddinxveen? “Er liggen forse uitdagingen voor Waddinxveen. Vanuit het rijk zijn er steeds meer taken bij gemeenten neergelegd. Denk bijvoorbeeld aan zorg en duurzaamheid. Daarnaast groeit Waddinxveen hard. Als fractie vinden we het belangrijk dat over 2-3 jaar de lijnen op deze belangrijke zaken uitgezet zijn. We kunnen dan ook daadwerkelijk aan de slag met de uitvoering op het gebied van voorzieningen, wegen, woningbouw, duurzaamheid, etc zodat dit mee kan groeien met de groei van het aantal inwoners ”

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor de ander – De PCW wil dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.

Hart voor de ander – De PCW wil dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.

Hart voor de ander – De PCW wil dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.
»