Hart voor eenzame naaste

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

In Waddinxveen was er in de week tegen de eenzaamheid veel te doen met dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten. Er werd veel samen gewerkt. 
 
Roy Korving maakte (samen met de woorden van dorpsdichter Leonie Visser) indruk als ex-topbokser en kreeg respect van de middelbare scholieren op het Coenecoop College. Je zag dat er jongeren geraakt werden en dat gaf mij kippenvel.


In deze week was ook de start van het project Steunouder in Waddinxveen: 1 of 2 dagdelen per week stellen steunouders hun hart open en maken zij ruimte vrij in hun huis en leven om een kind van een ander een gastvrij thuis te bieden. De ouders van deze kinderen kunnen een steuntje in de rug gebruiken en krijgen hiermee wat ruimte om op adem te komen en te ervaren dat zij er niet alleen voor staan.

Cultuur werd ingezet tegen eenzaamheid door de expositie van de Waddinxveense Kunst Kring te combineren met de andere activiteiten in deze week in het SleutelKwartier lab, dat de hele week open was voor iedereen. Gehandicapten, kinderen en oudere inwoners hebben mee geschilderd door allemaal een eigen schilderijtje te maken. Samen is dit een groot geheel geworden en krijgt dit een plek in het gemeentehuis. 

Een wandeling met Carla van de organisatie HIP Helpt gaf mij inzicht in de vele ontmoetingsplekken in Waddinxveen waar je welkom bent om te komen koffie drinken of eten. Of om een ontmoeting te hebben met een ander. HipHelpt is ook gestart met een pilot in Waddinxveen voor een gratis cursus samen leven. Twee personen gaan samen aan de slag om meer in verbinding te gaan leven met jezelf en/of een ander. 

Bram Abels liet in zijn BramTalk zien hoe eenzaamheid ontstaat. Eenzaamheid komt voor van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Mijn positieve gezondheid en eenzaamheid kunnen veel met elkaar te maken hebben. Ben je in verbinding met jezelf, jouw familie/vrienden/naasten en de samenleving? 

Op de slotavond werd ik als pleegmoeder geraakt door Carlijn, ervaringsdeskundige van Expex. Ze zong een lied vol wanhoop of iemand haar hoorde. Ze heeft ervaring als tienermeisje in de gesloten jeugdzorg met daarbij de isoleercel. Kinderen en jongeren horen niet alleen in een isoleercel. Ze hebben nabijheid nodig van een volwassene, die voor ze zorgt en er is, ook als ze het moeilijk hebben!

Bewustwording van eenzaamheid is een begin. De week van de eenzaamheid heeft hieraan bijgedragen en gelukkig gaan de activiteiten door. Het Waddinxveens Preventieakkoord zal hier ook zeker zijn bijdrage aan blijven leveren. Doe je ook mee? Een klein gebaar kan het verschil maken!

Sylvia van de Krol-den Ouden
Raadslid PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Kies PCW voor een groen, duurzaam, bereikbaar en zorgzaam Waddinxveen met een woning voor iedereen. Hart voor de ander. Hart voor Waddinxveen.

Voor de periode 2022-2026 hebben we vijf speerpunten.

  • Hart voor wonen.
  • Hart voor de ander
  • Hart voor duurzaamheid
  • Hart voor groen
  • Hart voor goede bereikbaarheid
Kies PCW voor een groen, duurzaam, bereikbaar en zorgzaam Waddinxveen met een woning voor iedereen. Hart voor de ander. Hart voor Waddinxveen.
»