Interview Hans van Mourik

Geschreven op:

Samen met zijn vrouw Sonja is Hans van Mourik (55 jaar) 32 jaar geleden in de toen jonge wijk Zuidplas komen wonen. Hier hebben ze 3 kinderen mogen krijgen waarvan de jongste ondertussen 19 jaar is. Nog steeds hebben ze het naar hun zin in Waddinxveen.

De loopbaan van Hans is misschien samen te vatten als doen wat op je pad komt, wat bij je past en als het nodig is op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Zo begon hij als bijbaantje in het bouwbedrijf van zijn neef, heeft daarna een koksopleiding gevolgd, uiteindelijk gewerkt als chefkok bij Souburgh en via cursussen en opleidingen terecht gekomen in de facilitaire dienstverlening. Momenteel is Hans werkzaam als manager integrale zorg zorg bij Zorgcentrum de Waard in Alblasserdam en Open Vensters te Ameide. Het zorgcentrum is een zelfsturende organisatie en in deze functie ziet Hans zich niet direct als leidinggevende, maar als
ondersteuner voor zijn collega’s om de bewoners te kunnen verzorgen.

Ook de lokale politiek kwam ‘gewoon’ op zijn pad, toen hij namens de HKV werd gevraagd om op de lijst voor de gemeenteraad te komen staan. Hans: “Om eerlijk te zijn had ik helemaal geen politieke interesse. Ik was toen ook jeugdouderling en had weinig tijd. Maar hoe meer ik werd meegetrokken in het raadswerk, hoe leuker ik het begon te vinden. Ik vind het mooi hoe je in Nederland je eigen kleur kan bepalen en op een nette en vriendelijke manier je stem kan laten horen; ookal is het elke vergadering weer zoeken hoe je dit het beste kunt doen.”

Hans is nu ruim 5 jaar raadslid en het bevalt nog steeds. Hans: “Je kunt elkaar steeds weer inspireren en aanspreken. Dat is een cultuur die dicht aan ligt bij die van mijn werk. We hebben een grote fractie waar iedereen zijn eigen kennis en invalshoeken heeft. Laten we vooral genieten van het feit dat we op dit moment 7 zetels hebben.”

In zijn vrije tijd gaat Hans, samen met zijn vrouw en kinderen, of juist lekker alleen, regelmatig wandelen, fietsen of hardlopen. Werkzaam in Alblasserdam en Ameide levert hem al vaak een flinke fietstocht op. Daarnaast geeft een halve marathon ook
genoeg uitdaging en voldoening.

Natuur en groenbeleid is een van onderwerpen waar Hans woordvoerder voor is binnen de PCW. Een van de speerpunten waar Hans zich de komende tijd voor wil inzetten is een groene koppeling vanuit het Bentwoud naar de Krimpenerwaard. Deze groene verbinding kan ook dwars door Waddinxveen lopen; een groen- en wandelstrook van de Noordkade, naar de Kanaaldijk bijvoorbeeld.

Goed met de natuur omgaan en hier ruimte voor geven vindt Hans ook een stukje verantwoordelijkheid vanuit de Bijbel. Daarbij hoort ook een milieubewuste levenshouding. Brood wordt gekocht in katoenen zakken en op de markt neemt Hans zijn eigen verpakkingsmateriaal mee. Hans: “Als ik kijk naar de schepping en hoe we ermee omgaan, voel ik wel een verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan. Milieubewust leven zit ook gewoon in ons gezin. Ik vind het belangrijk om bij mezelf te beginnen en te doen wat ik kan. Het grote is veel te moeilijk en complex”

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.
»