Interview met Bert Waterman

Geschreven op: | Door: Jaël de Kool - van der Woude

In de wijk Zuidplas ben ik op bezoek bij Bert Waterman. Bert (66) is raadslid namens de PCW woordvoerder financiën. Ruim 20 jaar geleden is hij samen met zijn vrouw Maatje en hun 5 kinderen naar deze plek verhuisd. Deze ochtend heeft hij het rijk alleen, want zijn vrouw is bij de kleinkinderen aan het oppassen. Soms gaat Bert mee, maar naast oppasopa heeft Bert nog genoeg werk te doen
voor de raad en andere bestuurlijke functies.

Bert en zijn vrouw zijn allebei in Zeeland opgegroeid en hebben daar beiden familie wonen. De verhuizing naar Waddinxveen vanuit de Noordoostpolder, waar ze hiervoor 12 jaar woonden, maakt de reis hier naartoe een stuk korter. De laatste jaren was Bert controller bij de gemeente Molenlanden, een fusiegemeente. Daarvoor heeft Bert gewerkt bij verschillende gemeenten en waterschappen als manager financiën of controller; o.a bij het waterschap Wilck en Wiericke dat maar kort heeft bestaan in Waddinxveen en was gehuisvest in het NAP-gebouw aan de Staringlaan.

De kennis en kunde op het gebied van gemeentelijke financiën was natuurlijk een mooie achtergrond om in te kunnen zetten voor de lokale politiek. Ook omdat voor Bert de interesse voor politiek al van jongs af aan heeft mee gekregen. Zijn vader was politiek actief in Kapelle en zijn grootvader is wethouder geweest in Krabbendijke. Bert: “In het gezin was politiek regelmatig gespreksonderwerp.
Hierbij was het ook belangrijk om niet alleen voor jezelf bezig te zijn, maar ook dienstbaar te zijn voor de samenleving.” Daarom was het ook een logische stap om lokaal politiek actief te worden.

In de gemeente Noordoostpolder is Bert van 1990-1998 raadslid geweest namens de SGP in een samenwerking tussen SGP/RPF/GPV. Bert: “We waren een kleine fractie van 2, later van drie, in de oppositie in een gemeente met 40.000 inwoners. De samenwerking was prima, het was hard werken om toch het verschil te kunnen maken.”

Binnen de PCW is Bert kort na zijn verhuizing naar Waddinxveen al actief geworden. Vanaf 2002 was hij ook al enkele jaren raads- en commissielid. Nu mag Bert sinds 2022 weer het raadslidmaatschap op zich nemen. Binnen de PCW ziet Bert een duidelijke rol voor zich. “Ik wil graag mijn kennis en ervaring dienstbaar maken. We zijn mensen met specifieke kennis en interesses die elkaar goed
aanvullen. Ik vind het mooi om op deze wijze mijn steentje bij te kunnen dragen binnen de fractie en in de gemeenteraad. Daarbij weet ik mij afhankelijk van Gods Zegen.”

Naast werkzaam in de lokale politiek is Bert ook wereldwijd politiek actief. Als bestuurslid van SGP-internationaal helpt hij christenen wereldwijd om politiek actief te zijn of te worden. Afgelopen voorjaar is Bert naar Congo geweest. Sinds vorig jaar heeft SGP-internationaal contact met een groep christenen die een eigen partij heeft opgericht. Deze reis was bedoeld om hen te bemoedigen, te ondersteunen in het uitdragen van Bijbelse principes in de politiek en te helpen met het schrijven van het verkiezingsprogramma voor de komende landelijke verkiezingen. Voor Bert een ervaring met veel indrukken. “Zo’n reis doet wel wat met je. Je bent maar en druppeltje op een gloeiende plaat. Vooral als je de grote tegenstelling ziet met Nederland. Alleen al in Kinshasa (de hoofdstad) wonen 15 miljoen mensen en de armoede en milieuvervuiling is enorm. Toch is het mooi om dezelfde christelijke basis te mogen delen tussen deze landen met uitersten.”

Deze christelijke basis vindt Bert ook terug binnen de PCW en ziet hij als de bindende factor in de fractie “Het mooie aan de PCW is dat je over kerkmuren heen kunt samenwerken. Natuurlijk zijn er verschillen binnen de fractie en die moet je ook niet verdoezelen. Maar we gaan met respect met elkaar om en kunnen ons op bepaalde thema’s zoals ruimtelijke ordening en zorg, elkaar juist heel
goed vinden. Laten we dat koesteren.”

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor groen – De PCW wil een groene hoofdstructuur in Waddinxveen.

Hart voor groen – De PCW wil een groene hoofdstructuur in Waddinxveen.

Hart voor groen – De PCW wil een groene hoofdstructuur in Waddinxveen.
»