LEA

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol

Hart voor peuters, kinderen en tieners

Bij het lezen van het raadsvoorstel ‘de LEA’, de eerste Lokale Educatieve Agenda, gingen mijn gedachten terug naar de mooie tijd als peuterleidster op Lotje. In die tijd volgde ik een VVE training: Vroege en Voorschoolse Educatie. Daar maakte ik voor het eerst kennis met wiskunde voor peuters. In de bouwhoek was met grote blokken een hoge toren gebouwd. Kun jij achter/voor/naast de toren staan? Is deze toren groter of kleiner dan de stoel? Fantastisch om zo bezig te zijn met peuters. Dat was een feestje voor mij, maar ook voor de peuters zelf. Want wat zijn ze leergierig. Eigenlijk doe je dat als leidster/ouder ook wel vanzelf, gewoon lekker met ze bezig zijn en dingen benoemen en al doende leer je van alles aan. Niet alle peuters pakken dit zo spelenderwijs op. Er zijn peuters met achterstanden op taalgebied, motorisch gebied, algehele achterstand in de ontwikkeling. Deze peuters worden gezien door het consultatiebureau en ontvangen een VVE-indicatie, waarmee ze extra ondersteuning krijgen.

In Waddinxveen  werkt de gemeente samen met de bibliotheek De Groene Venen. In het project ‘De VoorleesExpress’ komt een vrijwilliger 20 weken lang thuis bij een gezin voorlezen. Het zou fantastisch zijn als elk kind gewoon thuis minimaal 20 minuten per dag zou worden voorgelezen.

In deze LEA staat dat er afspraken worden gemaakt tussen kinderopvangorganisaties, bassischolen en voortgezette scholen, waarmee een warme overdracht van zorgleerlingen gewaarborgd wordt. Hoe fijn is het dat er gewoon 1 op 1 contact is tussen een peuterleidster en groepsleerkracht of intern begeleider van de basisschool. Dan zal het wennen makkelijker gaan en hoeft niet telkens opnieuw het wiel te worden uitgevonden.

Ongeveer 400 kinderen groeien in ons dorp in armoede op volgens de LEA. Voor deze kinderen en gezinnen is het belangrijk dat er goede samenwerking is tussen onderwijs, organisaties, professionals en gemeente om zoveel mogelijk kinderen te ondersteunen. Ook deze kinderen moeten gewoon mee op schoolreis of schoolkamp en zij hebben ook een tablet of laptop nodig op het voortgezet onderwijs. Zij horen erbij en armoede mag dan totaal geen belemmering zijn.

Bij het lezen van dit raadsvoorstel dacht ik ook even terug aan de ochtend in de campagnetijd dat ik samen met Hans van Mourik potjes narcissen rondbracht bij de peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties in Waddinxveen en taarten bij de basisscholen. We bedankten ze voor het feit dat ze hart voor kinderen hebben! Dat is zichtbaar in deze LEA. Met elkaar willen ze intensiever gaan samenwerken samen met de gemeente Waddinxveen. Samen hebben ze hart voor peuters, kinderen en tieners.  

Sylvia van de Krol-den Ouden

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.
»