Nieuwbouw zwembad

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

Inleiding
We vinden het belangrijk dat er een zwembad blijft in ons dorp. Bewegen is goed voor de gezondheid. En voor de veiligheid van de kinderen is het belangrijk dat ze op zwemles kunnen om hun zwemdiploma’s te halen. Vervolgens kunnen zij hun zwemvaardigheid bijhouden door recreatief te gaan zwemmen of op een zwemvereniging te gaan.

Scenario 1
Scenario 1 waarover we vanavond spreken betekent een zwembad met Wedstrijdbad, een apart doelgroepenbad van 10 bij 20 meter, een peuter/kleuterbassin, een glijbaan van 45 meter met skim out, een whirlpool, een spraypark van 100 m2 buiten met een ligweide van 200 meter2.
Toevoeging van extra tijdelijke of permanente recreatie- en speelelementen rondom het wedstrijdbad en doelgroepen bad kan de recreatieve aantrekkingskracht tegen lagere kosten verhogen. De wethouder heeft vorige week in de commissie aangegeven dat deze recreatieve middelen automatisch worden meegenomen in de ontwerpfase. Als PCW vinden we dit een hele waardevolle toevoeging!

Leszwemmen
Het is belangrijk dat kinderen in Waddinxveen kunnen blijven leszwemmen. Door het zwembad wel een plaats te geven op sportpark de sniep maar niet op dezelfde plek, kan het leszwemmen gewoon doorgang vinden tijdens de bouw van het nieuwe zwembad! Dat betekent geen verdere groei van de al lange wachtlijsten.

Parkeren
Wel zal het moeilijker worden naar verwachting je auto dichtbij te parkeren doordat het voller wordt gebouwd op het sportpark. Dat is een goede stimulans voor bezoekers om zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar het zwembad te komen. Voor mensen die slecht ter been zijn is het fijn als er dichtbij het zwembad voldoende parkeermogelijkheden zijn. We dienen samen met de VVD de motie in 'Parkeren op sportpark de Sniep'. Het is goed om te onderzoeken wat de parkeerbehoefte is voor de nieuwe situatie op het sportpark. Het hondenuitlaatveld mag wat ons betreft wel parkeergelegenheid worden, aangezien er dichtbij andere mogelijkheden zijn voor het uitlaten van de hond.

Apart verwarmen
In het nieuwe zwembad kunnen de baden apart van elkaar worden verwarmd en dat is goed nieuws. Gehandicapte inwoners en de jonge gezinnen kunnen bijvoorbeeld straks in lekker warm water bewegen in het doelgroepenbad. En de zwemverenigingen kunnen in wat koeler water trainen in het wedstrijdbad.

Verenigingen participatie
De wensen en eisen die zijn aangegeven door zwem en poloclub De Gouwe zullen zoveel mogelijk worden meegenomen in de ontwerpfase heeft de wethouder ons beloofd in de commissievergadering.

SPUK regeling
In de commissievergadering hebben we vragen gesteld over de SPUK regeling. Er ligt nu een aangepast raadsvoorstel met de bruto raming ipv de netto raming. Daar zijn we blij mee en zullen we uiteraard mee instemmen.

Samenvattend
We geven als PCW voorkeur aan scenario 1, omdat de bouwkosten de laatste jaren enorm zijn gestegen. En we vinden het belangrijk dat er in het nieuwe zwembad ruimte blijft voor recreatief zwemmen naast het belangrijke leszwemmen, zwemmen in verenigingsverband, groepsverband en individueel zoals het banen zwemmen. Als gemeente kun je net als persoonlijk geld maar een keer uitgeven en in deze onzekere tijd financieel gezien vanaf 2026 moeten we nu kiezen voor een zwembad wat wel aantrekkelijk is maar goedkoper dan scenario 2. Mede gezien het feit dat de bezoekersaantallen teruglopen. 

Sylvia van de Krol-den Ouden
Raadslid PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.
»