Respect voor alle mantelzorgers

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

Vandaag is het de dag van de mantelzorg. Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders vanaf 16 jaar mantelzorger is? Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden aan een naaste verlenen. 

Vorige week kwam ik een mantelzorger tegen: Een man van in de 80 die voor zijn echtgenote zorgt die steeds meer gaat dementeren. We hebben een poos met elkaar gesproken en wat is het verdrietig, maar tegelijk ook mooi om zo te kunnen zorgen. Wat is het ook zwaar, dit gaat veel verder dan de gebruikelijke zorg voor je partner. Hij vertelde dat hij samen met zijn vrouw een eindje was gaan rijden en eenmaal weer thuis parkeerde hij de auto. Zijn vrouw werd boos op hem: Waar breng je me nu? Minutenlang moest de mantelzorger haar gerust stellen en zeggen, het komt goed meisje, hier woon je echt. Hier wonen we samen al sinds we getrouwd zijn. Aan het einde van ons gesprek vertelde ik hoe trots ik op hem was dat hij dit allemaal doet voor zijn vrouw met liefde. Respect! Hij bedankte me voor mijn tijd. Ik werd daar wel even stil van. Hij hoeft mij niet te bedanken, dat zou gewoon moeten zijn. Gewoon aandacht hebben voor mantelzorgers, zodat ze even hun verhaal kunnen delen als ze er behoefte aan hebben en hen het gevoel geven dat je er voor ze bent. 

Juist vandaag is er ook een landelijke actie om een mantelzorger te verrassen met een speciale e-card: https://cards.boomerang.nl/cards/mantelzorg/. Stuur je vandaag ook een of meerdere kaartjes? Je kunt aanbieden iets voor ze te willen doen door ze te ontlasten door een keer een maaltijd te koken, de strijk te doen of iets anders wat bij jou en de mantelzorger past. Mantelzorgers verdienen het dat ze worden gewaardeerd! Ze doen het uit liefde voor de ander. Geheel vrijwillig! 

Sylvia van de Krol-den Ouden
Raadslid PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor de ander – De PCW wil dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.

Hart voor de ander – De PCW wil dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.

Hart voor de ander – De PCW wil dat iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is.
»