Sporten voor iedereen mogelijk in Waddinxveen

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

In het Algemeen Dagblad van 13 april jl. las ik een artikel over sporten voor kinderen met een rugzakje.

Djino van 9 jaar kon nergens sporten en moeder geeft aan dat ze haar ventje weer terug heeft nu hij een plekje bij een personal trainer heeft gevonden. 

Voor kinderen met een rugzakje zoals ADD, ADHD, autisme, traumaverleden, lichamelijke of geestelijke beperking is het niet altijd mogelijk om te sporten met veel meer andere kinderen tegelijk. Ze hebben behoefte aan rust en weinig prikkels. Het is wel belangrijk voor hun gezondheid dat ze net als de ‘gewone’ kinderen kunnen bewegen en sporten, maar soms wel op een aangepaste wijze. 

Als PCW hebben we de volgende vragen (gesteld in het vragenhalfuur van de besluitvormende raadsvergadering van woensdag 19 april 2023) aan het college:

  1. Zijn er in Waddinxveen mogelijkheden om te sporten voor kinderen met een rugzakje?
  2. Zo ja, waar kunnen deze kinderen terecht? En zijn deze mogelijkheden betaalbaar voor gezinnen? 

Wethouder Brigitte Leferink gaf het volgende antwoord:

Sporten voor kinderen met een rugzakje moet zeker mogelijk zijn en deze mogelijkheid is er in Waddinxveen ook. Via Uniek Sporten kunnen de particuliere organisaties en verenigingen gevonden worden. 

Het sportplatform heeft onlangs een training georganiseerd bij Be Fair voor trainers om beter te kunnen omgaan met kinderen met een rugzakje als autisme en/of ADHD. Een training voor trainers voor andere verenigingen kan worden aangevraagd bij het sportplatform Waddinxveen. 

Het CJG geeft rots- en watertrainingen om kinderen weerbaarder te maken.
Op alle scholen in Waddinxveen wordt schooljudo aangeboden.

Voor mensen met een smalle beurs kan aanspraak worden gedaan op de minimaregeling.
Voor kinderen met overgewicht kan ook een beroep worden gedaan op de gecombineerde leefstijlinterventie. 

Een vervolgvraag:

Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord van de wethouder. Fijn dat er zoveel mogelijkheden zijn! Via de website van Uniek Sporten heb ik wat zoekcriteria ingevuld, zoals kinderen en autisme. Dat resulteerde in slechts 2 verenigingen in Gouda en 0 in Waddinxveen. Het zou fijn zijn als de vele mogelijkheden ook vindbaar zijn in Waddinxveen via uniek sporten en via het sportplatform. 

Wethouder Leferink gaf aan het beter vindbaar maken te gaan bespreken met het sportplatform.

Sylvia van de Krol-den Ouden
Raadslid PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Kies PCW voor een groen, duurzaam, bereikbaar en zorgzaam Waddinxveen met een woning voor iedereen. Hart voor de ander. Hart voor Waddinxveen.

Voor de periode 2022-2026 hebben we vijf speerpunten.

  • Hart voor wonen.
  • Hart voor de ander
  • Hart voor duurzaamheid
  • Hart voor groen
  • Hart voor goede bereikbaarheid
Kies PCW voor een groen, duurzaam, bereikbaar en zorgzaam Waddinxveen met een woning voor iedereen. Hart voor de ander. Hart voor Waddinxveen.
»