Vlees snijden: botsingen van verantwoordelijkheden en maken van keuzes

Geschreven op: | Door: Peter van den Berg

Raadslid zijn betekent keuzes maken. Keuzes in en met de fractie, in en met de gemeenteraad maar ook in en met het gezin. Afgelopen week had ik weer zo'n keuze moment. Dinsdagavond had ik twee verplichtingen: een gebruikersbijeenkomst van de Groenalliantie (uitgenodigd om te luisteren) en een informatieavond over groep 3 van de basisschool. Waar ga je dan naar toe?

Gemeenteraadsleden zijn gekozen door en voor de bevolking. Daarvoor krijgen we een raadsvergoeding. Wat mij betreft niet zomaar alleen een leuk financieel extraatje maar een mogelijkheid om bij m'n werkgever minder te werken en verlof te kopen zodat ik tijd heb voor gezin en politiek. Een politiek ambt is een 'opgedragen' verantwoordelijkheid en daar moet je serieus en integer mee omgaan. Ik kreeg en krijg vertrouwen, dat moet ik 'waarmaken'. Door die (persoonlijke) keuze kan ik tijd vrijmaken om onze pleegkinderen naar school te brengen, regelmatig naar zwemles te gaan etc.

Toch blijven en soms dubbele verplichtingen bestaan. Daarover spreek je in gezin en fractie. Een besluitvormende gemeenteraadsvergadering is een vergadering die je absoluut niet zomaar verzuimt. Zo heb ik een verjaardag van mezelf in de avond niet thuis gevierd maar m'n verantwoordelijkheid genomen en naar het Raadhuisplein gegaan. Een kerstdiner van de gemeenteraad vind ik gezellig, informatief en lekker, maar een kerstviering op school vind ik dan belangrijker.... Het gaat om een informele bijeenkomst die ik afweeg tegen de samen opgenomen verantwoordelijkheid om voor (kwetsbare) kinderen te zorgen. Dat zijn bijeenkomsten die ik niet zomaar wil of mag verzuimen....

Jaren geleden hoorde ik de 'grap' (bleek reclamespot van Sire te zijn): wie is die man die op zondag het vlees snijdt.... Die grap zette mij aan 't denken. Overigens heb ik een lieve en goede vrouw die mij anders wel helpt in dit denkproces... Maar wil ik bekend staan als de (pleeg)vader die nooit thuis is....??? Uitgangspunt is dat ik altijd thuis bij het avondeten ben en ik probeer er te zijn als de kinderen naar bed gaan. Gezien de leeftijd lukt dat nog... en kan ik dat zelf ook doen. Daarnaast in principe maximaal drie avonden weg en zoveel mogelijk op zaterdag thuis. Dat is nog weleens worstelen met tijd en verplichtingen, maar schept duidelijkheid bij jezelf en het gezin.

Dus afgelopen week ben ik en bij de gebruikersbijeenkomst geweest en in groep drie gehoord wat het 'hakken en plakken' inhoudt. (van losse letters naar woorden). Bij die gebruikersbijeenkomst ging ik wat eerder weg om precies op tijd in groep drie te zijn. Toch maakte ik nog een fout... Ik had geen verrassing in het bureaulaatje achter gelaten....

Wie snijdt het vlees bij ons? Doordeweeks meestal mijn vrouw omdat zij doordeweeks (met uitzondering van de woensdag) voor het eten zorgt maar op zaterdag en zondag is het mijn verantwoordelijkheid. Nuttig, gezellig en goed, en ik hoop ook lekker genoeg.


Peter van den Berg
(Gemeenteraadslid PCW)

 

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.
»