Waddinxveense cultuur is veelkleurig

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

Vanmiddag was de uitreiking van de Cultuurprijs Waddinxveen. Mijn gedachten gingen even terug naar vorig jaar. De winnaar was toen Stichting Vonk voor het muzikaal theaterstuk De Brug. Het enthousiasme spatte ervan af: ze zongen na de bekendmaking een prachtig lied over Waddinxveen geschreven door Hans Geel. Wat zal er vanmiddag gebeuren?

Ik ging zitten op een van de weinige nog lege stoelen in de theaterzaal en dat was toevallig naast de voorzitter van het bestuur van Mannenkoor De Gouwestem. Terecht is deze voorzitter trots op zijn mannenkoor en trots op de nominatie voor de cultuurprijs 2019. Ze dragen Waddinxveen uit in de wijde omgeving. Ze bestaan al meer dan 40 jaar en de laatste 25 jaar onder leiding van dirigent Martin Mans. In Waddinxveen hebben we het grootste mannenkoor van Nederland met ruim 200 leden.

De tweede genomineerde is Cultuurhuys De Kroon. Open en gastvrij organiseren ze allerlei culturele voorstellingen en zijn open voor een kopje koffie of thee. Ruim 60 vrijwilligers zijn hier actief.

Bianca Danst is de derde genomineerde. Ze is 1,5 jaar geleden begonnen in Waddinxveen met succes: ze leert klassiek ballet aan jong en oud. Ze laat ze groeien en genieten. Vol overgave geeft Bianca les en ze maakt ook alle kostuums en decor met een klein beetje hulp.

De vierde genomineerde is Hervormde Gemengde Zangvereniging Vox Jubilans: samen zingen en het Evangelie uitdragen. Dit koor is opgericht net na de oorlog in 1945 en nog steeds een Vox familie met op dit moment ongeveer 120 leden. Trots mogen we zijn op dit al zolang bestaande gemengde koor dat regelmatig optreedt in o.a. ons dorp, Gouda en De Doelen in Rotterdam. En regelmatig te zien is op de televisie net als de Gouwestem.

Galerie Kunstzicht is de vijfde genomineerde. Ze is open sinds de opening van het nieuwe centrum en een podium voor startende kunstenaars met meer dan 2500 kunstwerken. Helaas sinds kort gesloten, maar op zoek naar een nieuwe locatie.

Nadat deze vijf genomineerden een filmpje hebben getoond met wie ze zijn, komt het moment: alle vijf worden ze naar voren geroepen. De vijf afgevaardigden worden echt in het zonnetje gezet. Ze ontvangen een oorkonde en een mooie bos bloemen. Ze stralen en terecht zijn ze genomineerd! Dan mag wethouder Hannie van der Wal het verlossende woord geven: Bianca Danst is de winnaar van de cultuurprijs 2019.

Wat een mooie uitreiking van de cultuurprijs. Waddinxveen laat veelkleurigheid zien in de cultuur. Een christelijk koor kan en mag bestaan naast een cultuurhuis. Er wordt geschilderd en muziek gemaakt. Er worden taarten gebakken voor Waddinxveen Bakt en gezongen. Prachtig om op deze wijze cultuur te zien in Waddinxveen. Er is veel cultuur te beleven: Waddinxveen heeft hart voor cultuur. En ook de PCW heeft hart voor cultuur.

 

14 september 2019

Sylvia van de Krol-den Ouden

Fractievertegenwoordiger PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.

Hart voor duurzaamheid – De PCW wil samen met inwoners en ondernemers Waddinxveen verduurzamen.
»