De gezonde financiën van Waddinxveen

Geschreven op: | Door: Kees de Jong

 

De afgelopen maanden zijn er in Waddinxveen forse uitgaven gedaan en mogelijk gemaakt. De gemeenteraad heeft besloten tot aankoop van de oude Rabobank maar ook geld beschikbaar gesteld voor de aankoop van de Passage en de kosten van een "dorpshuis” in het nieuwe centrum. Alles bij elkaar gaat het om vele miljoenen en de vraag is dan: kan onze gemeente dat wel aan?

Een portemonnee van een gemeente werkt niet heel veel anders dan van een gewoon gezin. Als gezin heb je uitgaven voor wekelijkse of maandelijkse dingen en daarnaast de grote uitgaven waarvoor gespaard wordt of geleend. Als je wat groots koopt, is het zaak op te letten dat je de wekelijkse boodschappen kan blijven betalen. Bij de gemeente werkt het net zo. We hebben een begroting die in evenwicht moet zijn wat betreft de jaarlijkse uitgaven en jaarlijkse inkomsten. Eenmalige aankopen of uitgaven hebben vooral gevolgen voor de spaarrekening (het vermogen) van de gemeente en maar een beetje op het huishoudboekje.

De afgelopen jaren hebben we zeer scherp op de uitgaven gelet en is het vermogen van de gemeente gegroeid. Gezien alles wat erin Waddinxveen speelde en speelt, was dat nodig. We plukken daar nu de vruchten van, omdat de besluiten die genomen zijn nu ook financieel gedragen en betaald kunnen worden.
Het huishoudboekje van onze gemeente ziet er prima uit en is de afgelopen jaren beter en meer solide geworden.

Rekenden we in het verleden met verwachte inkomsten uit woningbouw die dus door de crises nooit gehaald werden, nu wordt alleen met echt gerealiseerde inkomsten gerekend in ons huishoudboekje. Solide en sluitend en dat zonder lastenverzwaring! Kunnen we dan nu achterover gaan zitten? Absoluut niet, want er komt veel op de gemeenten af in de komende jaren waar heel veel geld mee gemoeid is. Heldere en betaalbare keuzes maken is dus de boodschap. Doen wat nodig is om Waddinxveen financieel gezond te houden. Daar draag ik ook in een nieuwe periode als wethouder financiën weer graag aan bij.

Kees de Jong
wethouder PCW

 

 

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor groen – De PCW wil een groene hoofdstructuur in Waddinxveen.

Hart voor groen – De PCW wil een groene hoofdstructuur in Waddinxveen.

Hart voor groen – De PCW wil een groene hoofdstructuur in Waddinxveen.
»