Hefbrug Waddinxveen en hulpdiensten: een goede combinatie en relatie?

Geschreven op: | Door: Peter van den Berg

De hefbrug van Waddinxveen, daar wordt regelmatig over geschreven en gesproken. Over de files bij de hefbrug heeft onlangs mijn fractiegenoot Erik Segers nog een weblog geschreven (2 februari 2015, link). Onlangs heeft het CDA gevraagd of, net als in Boskoop, ook bij ons de brugwachter terug kon komen.

Een tweet van een brandweerman die tijdens een uitruk in Boskoop voor een geopende hefbrug stond en na een eigen waarneming heb ik ook intern 'aan de bel getrokken'. Dinsdagmiddag 31 maart stond ik rond 17:25 uur, komend vanaf Gouda, voor hefbrug in Waddinxveen te wachten. Op dat moment gaat de hefbrug omhoog en komt uit het dorp een ambulance aan die vervolgens de wachtende rij auto's passeert en vooraan gaat staan. Vervolgens passeren drie vrachtschepen de hefbrug en gaat de brug naar beneden. Je bent dan zo'n vier tot vijf minuten verder. Zodra de hefbomen amper omhoog zijn scheurt de ziekenauto met zwaailichten en sirene de brug over naar Gouda…
 
Iets dergelijks kan zich ook voordoen met de brandweer. In principe moeten zij met 8 minuten bij een calamiteit zijn. Dat zijn vrij krappe termijnen als je eerst vanaf huis of werk naar de kazerne moet en daarna naar calamiteit. Dan vier tot vijf minuten wachten is niet handig...
 
Via de e-mail heb ik de burgemeester een paar vragen gesteld over de bediening van de hefbrug en hulpdiensten. Of er protocollen zijn met betrekking tot opening van de hefbrug en bereikbaarheid van hulpdiensten? Als deze er zijn, worden deze protocollen ook periodiek geëvalueerd? Ik ben benieuwd naar zijn reactie!
 
Een ambulancebroeder die ik later in de week sprak stelde mij een beetje gerust. In principe zijn er tussen hulpdiensten en de brugbediening goede afspraken. Wat er misging in de situatie die ik zag kon hij, en dat is begrijpelijk, niet vertellen.
 
Op vrijdag 10 april is er een werkbezoek aan de containerterminal in Alphen aan den Rijn en aan de nabijgelegen centrale brugbediening. Een van de vragen die daar gesteld kan worden weet ik al…………
 
Peter van den Berg
raadslid PCW

 

« Naar het overzicht

Lees mee

Kies PCW voor een groen, duurzaam, bereikbaar en zorgzaam Waddinxveen met een woning voor iedereen. Hart voor de ander. Hart voor Waddinxveen.

Voor de periode 2022-2026 hebben we vijf speerpunten.

  • Hart voor wonen.
  • Hart voor de ander
  • Hart voor duurzaamheid
  • Hart voor groen
  • Hart voor goede bereikbaarheid
Kies PCW voor een groen, duurzaam, bereikbaar en zorgzaam Waddinxveen met een woning voor iedereen. Hart voor de ander. Hart voor Waddinxveen.
»