Oud (2014) en nieuw (2015)

Geschreven op: | Door: Peter van den Berg

Het ‘oude jaar’ is bijna voorbij. Nog een enkel uur en 2015 wordt werkelijkheid. Ieder jaar is het fijn om rond Kerst en Oud-Nieuw vrij te hebben. Tijd voor rust, bezinning en de zolderkamer opruimen. Stukken opruimen of ordenen. Inmiddels ook begonnen aan het Jaarverslag over 2014. Zomaar een paar punten. Een enerverend jaar ligt (bijna) achter ons. Verkiezingen en een ‘dubbele’ verkiezingsuitslag: grote stemmenwinst en gegroeid van 6 naar 7 zetels en na hertelling en loting weer ‘gekrompen’ naar de 6 zetels die we vanaf 2010 in mogen nemen. Een collegevorming met als resultaat dat zowel Kees de Jong als Jannette Nieboer namens de PCW een positie in het college mochten innemen. Discussie rondom de Passage, de herhuisvesting van het gemeentehuis, de transities in het sociaal domein, het perceel Bredeweg 14, etc. etc. Kleine dossiers en omvangrijke dossiers. Medio februari 2015 hopen we het jaarverslag op de website te zetten.

Goede voornemens
Morgen, op 1 januari en nieuwjaarsdag, wordt het begin van het nieuwe jaar gevierd. Tenminste, zo gaat dat in het Westen. Andere landen of culturen hebben daarvoor weer een andere datum. Denk bijvoorbeeld aan het van ons afwijkende Chinese nieuwjaar of de Israëlische jaartelling. Bij de viering van nieuwjaar horen gelukwensen én goede voornemens. Schijnbaar gaat deze traditie terug naar de vroege Babylonische tijd. Tegenwoordig zijn populaire voornemens het stoppen met roken, het ‘lijnen’ en dergelijke. Vroeger was het bekendste voornemen: ‘het teruggeven van geleende goederen’ en dan met name die goederen die met de landbouw te maken hadden.


Ook als PCW-raadslid heb je goede voornemens. Denk daarbij aan het oppakken en uitvoeren van de actie- en speerpunten van ons verkiezingsprogramma’s. Een ‘luisterend oor’ te hebben voor signalen vanuit achterban, burgers en ondernemers. (volksvertegenwoordiging kun je zeggen). Toch moet je ook in een grote fractie keuzes maken. Gelukkig worden we daarin ondersteund door enthousiaste fractievertegenwoordigers en een betrokken PCW-kennisnetwerk.


Persoonlijk
Donderdagavond 27 maart 2014 werden de nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd. Dat gebeurd door het afleggen van de eed of belofte. Als PCW-raadsleden kiezen we ervoor om de eed af te leggen omdat wij geloven dat de overheid van God de taak heeft gekregen om te besturen. Daarbij komt dat het raadswerk geen vrijblijvende zaak is en we verantwoording moeten afleggen van onze daden. Daarom roepen we ook (als gebed) God om hulp en leggen we onze afhankelijkheid ook in de handen van de grote Koning! Het was de derde keer dat ik als raadslid werd geïnstalleerd. Hoewel de eerste keer toch als meest gewichtvol is ervaren vond ik het ook deze keer weer plechtig en heel bijzonder…. Je belooft nogal wat en daarin schiet je toch wel erg te kort…

De jaarwisseling is ook zo’n moment waarop het nieuwe jaar als een blanco blad wordt gezien en we met een schone lei (denken te) beginnen. We nemen ons voor om dingen in ons leven te veranderen. Wat zal de (nabije) toekomst brengen? De afgelopen dagen hebben we stilgestaan bij de geboorte van de Heere Jezus. Door Zijn komst is er weer herstel tussen God en mens, verzoening, mogelijk en krijgt alles een ander perspectief!


Van 2014 naar 2015. Ik moet in dit verband denken aan een (wellicht ook voor u en jou) bekend lied: "Wat de toekomst (2015!) brengen moge, mij geleidt des Heeren hand. Moedig sla ik dus de ogen, naar het onbekende land". Bij alle somberheid, verdriet en zorgen die er wellicht zijn of dergelijke verwachtingen die er leven, hoop ik dat u, jij en ik de strekking van dit lied mogen beleven!

Nog een keer, we staan op de grens van 2014 en 2015. Vanaf deze plaats wil ik u en jou bedanken voor het vertrouwen, de betrokkenheid en soms ook kritische opmerkingen en vragen. Ik hoop dat we in het volgende jaar weer op elkaar mogen rekenen en wens u een voorspoedig en gezond 2015 toe!

Peter van den Berg
(raadslid PCW-fractie)

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.
»