Je eigen brood bakken en een Waddinxveens referendum

Geschreven op: | Door: Martijn Kortleven

Zelf je brood bakken, je eigen groenten verbouwen, water halen uit de put en medicijnen maken uit kruiden in de tuin, er zijn mensen die dat doen. Ze zijn zelfvoorzienend. Het zijn er niet veel.
De meeste mensen halen hun brood en groente uit de winkel, water komt uit de kraan, daar zorgt Oasen voor en als je ziek bent, neem je een pil of je gaat naar de dokter.
Wij hebben onze samenleving zo ingericht dat iedereen gespecialiseerd is. Een automonteur hoeft geen koeien te melken om aan zijn glaasje melk te komen en een timmerman hoeft geen boom te vellen, om planken van te maken. Hij haalt ze bij de houthandel.
We doen waar we goed in zijn en waar we tijd voor hebben. De rest kopen we.

De inwoners van een dorp beslissen niet zelf of er een nieuwe weg komt. Er zijn altijd voor- en tegenstanders en wie zou dan de beslissing moeten nemen? Daarvoor hebben we de politicus uitgevonden. Hij is gekozen door het volk, voor 4 jaar. Hij zit in de Tweede Kamer of de gemeenteraad en gaat met zijn collega’s beslissen of die nieuwe weg wordt aangelegd. Hij heeft kennis van wetten en regels en weegt mogelijkheden en onmogelijkheden af. Pas dan neemt hij een besluit.

Stel dat de bakker op een dag tegen elke klant zegt: ‘Alstublieft, hier is meel, bak vandaag uw eigen brood. Dat is dan vijfentachtig cent. Succes!’ Er zouden die dag veel broden mislukken.
Er zou ook veel mis kunnen gaan, als een politicus tegen de inwoners zegt: ‘Nemen jullie het besluit maar.’
Toch is dit al vaak geprobeerd. Vaak op een halfslachtige manier.
Zo hebben we laatst nog gestemd via een raadgevend referendum over de ‘sleepwet’. Een kleine meerderheid van de stemmers was tegen deze wet. Maar die wet was allang aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. En die wet is daarna niet geschrapt door het kabinet.
Het is niet voor niets een raadgevend referendum. Het volk geeft raad, maar het kabinet mag beslissen of ze er iets mee doet of niet. En dat werkt dus niet. Voor veel mensen voelt dit als ‘wij mogen onze mening geven, maar er wordt alleen wat mee gedaan als wij zeggen wat de regering wil horen’.
Dat vindt dit kabinet ook en daarom wordt het raadgevend referendum afgeschaft. Het blijkt gewoon niet te werken.

In Waddinxveen zijn coalitieonderhandelingen gaande. De coalitiepartijen hebben hier het raadgevend referendum juist ingevoerd, zo lijkt het.
Tot 21 april mochten inwoners hun ideeën mailen. Maar of dat zin heeft weet niemand. Want de coalitiepartijen maken niet bekend welke ideeën er binnenkomen, wat ze ermee gaan doen of met welke ideeën ze niets gaan doen.

Deze week ontving de PCW een uitnodiging van de formateur om samen met het CDA te komen praten met de 4 onderhandelende partijen. Wij mogen, net als de inwoners, onderwerpen aandragen die wij belangrijk vinden. Dat is heel aardig van deze partijen, maar…ze weten toch wel wat de PCW belangrijk vindt? Dat staat in ons verkiezingsprogramma! Toch maar gaan praten? Nog eens benadrukken welke speerpunten de PCW heeft?
Het laatste zinnetje in de uitnodiging geeft duidelijkheid: Daarna zullen de onderhandelaars zich beraden of deze wensen gehonoreerd kunnen worden. Aha, alleen als de onderhandelaars iets horen waar ze het mee eens zijn, komt het in hun coalitieprogramma. Eigenlijk een raadgevend referendum dus… en daar bedankt de PCW voor.

Maar, mochten de onderhandelende partijen alsnog besluiten om de PCW uit te nodigen voor een correctief referendum, dan komen we zeker praten!

Martijn Korleven
fractievoorzitter PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.
»