Mondelinge vragen over menstruatiearmoede

Geschreven op: | Door: Sylvia van de Krol-den Ouden

Tijdens de besluitvormende raad van 7 juli 2021 heeft de PCW vragen gesteld in het vragenhalfuurtje over menstruatiearmoede.
In 2019 is er een verkennend onderzoek gedaan naar het mogelijke probleem van menstruatiearmoede. De conclusie was en is: menstruatiearmoede komt voor in Nederland. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Zij moeten dan wc- papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of school met alle gevolgen van dien. 

In Rotterdam kunnen meisjes met ouders met een laag inkomen vanaf 1 juli 2021 maandverband en tampons aanschaffen met geld van de gemeente via een jeugdtegoed op de Rotterdampas. Ook in onze buurgemeente Gouda wordt deze mogelijkheid geboden.

We hebben als PCW de volgende vragen aan het college:
1. Is deze armoede bekend in Waddinxveen?
Wethouder Brigitte Leferink antwoordde dat het een schrijnend probleem is en ook in Waddinxveen zijn er gezinnen die het minder hebben en waar dit voor kan komen.
2. Op welke manier kan deze menstruatiearmoede in Waddinxveen worden opgelost?
In Waddinxveen ontvangen kinderen met ouders met een smalle beurs een Kindpas met een tegoed erop van 100 tot 200 euro per jaar. De wethouder gaf aan nog even na te vragen of het tegoed op deze pas ook gebruikt kan worden voor menstruatieproducten.

Sylvia van de Krol-den Ouden
Raadslid PCW

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor wonen – De PCW wil voor iedereen in Waddinxveen een passende woning. Bekijk ons volledige verkiezingsprogramma

Hart voor wonen – De PCW wil voor iedereen in Waddinxveen een passende woning.

Hart voor wonen – De PCW wil voor iedereen in Waddinxveen een passende woning. Bekijk ons volledige verkiezingsprogramma
»