PCW buitenspel?

Geschreven op:

“Wat hoor ik, toch een zetel minder voor de PCW?”
“Is Kees de Jong nu weg?”
“Hebben ‘ze’ de PCW nu buitenspel gezet?” 

Dit zijn de drie meest gesteld vragen sinds de gemeenteraadsverkiezingen. En dit waren mijn antwoorden:

  • Ja, we hebben helaas een zetel minder (2014: 6, 2018: 5). De PCW heeft zelfs nog wat meer stemmen gekregen dan in 2014. Toen hadden we echter zo’n 29% van alle stemmen en nu 26%. Dat komt door de hogere opkomst (mooi weer), daar hebben andere partijen van geprofiteerd. Onze kiezers zijn trouw en komen ook stemmen als het slecht weer is. Met 40 stemmen extra zouden we de zesde zetel hebben behouden.

  • Kees de Jong blijft wethouder totdat er een nieuw college zit. Als de PCW niet deelneemt aan dat college, is Kees geen wethouder meer. Hij heeft besloten geen raadslid te worden. Lees hier zijn verklaring. Kees zal zich blijven inzetten als adviseur.


  • Na de verkiezingen hebben VVD, D66 en Wewa, PvdA/Groenlinks besloten dat zij de informatieronde, waarbij verkend wordt welke partijen het beste kunnen gaan samenwerken, willen overslaan. Ze wilden gelijk gaan onderhandelen. Dat is opmerkelijk. De lijsttrekkers van de zes partijen hebben vóór de verkiezingen afgesproken om eerst een informatieronde te doen als de verkiezingsuitslag geen aardverschuiving teweeg zou brengen. En die aardverschuiving bleef uit: PCW verloor een zetel, VVD kreeg er eentje bij, D66 verloor er een, PvdA/Groenlinks kreeg er een bij en CDA bleef stabiel op 3 zetels.

    De afspraak over de informatieronde bleek na de verkiezingen dus niets waard te zijn. Over betrouwbaarheid gesproken…

    Het belangrijkste thema waarop de vier partijen elkaar vinden is de zondagsopenstelling van de winkels. Of dat voldoende basis is om een coalitie te vormen die vier jaar standhoudt? Verder zijn er met name tussen PvdA/Groenlinks en VVD nogal wat programmatische verschillen.

Er zijn nu twee smaken: Als de vier partijen er niet uitkomen zou de PCW in een later stadium alsnog in een coalitie kunnen komen. En anders zal de PCW in de oppositie komen. In die rol kunnen we weliswaar niet besturen, maar we kunnen wel prima het PCW-geluid laten horen! Vanuit de oppositie kun je ook dingen voor elkaar krijgen. Samenwerking met de hele raad is altijd nodig.

 

Fractiesamenstelling


De fractiesamenstelling is ook gewijzigd: Albert Kerssies is raadslid geworden terwijl Chris van Harten en Peter van den Berg afscheid namen. Ik ben door de fractie aangewezen als fractievoorzitter. Het is een nieuwe rol voor mij, waar ik me voor 110% voor wil inzetten.

We gaan er vanuit dat elke fractie weer drie fractievertegenwoordigers mag leveren, net als de afgelopen vier jaar. Onze kandidaten: Sylvia van de Krol, Hans van Mourik en Robbert Verleun.

Martijn Kortleven 
fractievoorzitter

 

« Naar het overzicht

Lees mee

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.

Hart voor goede bereikbaarheid – De PCW wil een bereikbaar Waddinxveen en bestaande wegen verkeersveiliger maken.
»